Stroiki z piernika

Za progiem już Boże Narodzenie. Jutro pewnie zajrzy do Waszych domów Św. Mikołaj, a ponieważ może być drogą strudzony – warto zostawić mu jakąś przekąskę na resztę pracowitej Wigilii. Tym bardziej, jeśli będzie się przeciskał między puszkami z farbą i kartonami z panelami. Dlatego rzutem na taśmę – ciasto na pierniki. Do wypiekania ozdób na choinkę czy stojących, magicznych domków.

_dsc0990

  • 200 g masła
  • 500 g miodu
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1200 g mąki
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jaja + 2 białka (na lukier)
  • 300 g cukru pudru (na lukier)

 

Masło, miód, cukier, kakao oraz przyprawę do pierników należy wymieszać i zagotować w rondelku, stale mieszając. Odstawić od wystygnięcia.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą – przesiać nas stolnicę, dodać masę miodową i zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schować od lodówki (najlepiej na 24 godziny). Później trzeba rozwałkować ciasto i można wycinać z niego małe ciasteczka, albo tak misterne konstrukcje jak stroik z piernika. Elementy z naszego ciasta pieczemy plus/minus 15 minut w około 200 stopniach.

_dsc1122

Aby zrobić taki stroik  z domkami, należy wyciąć z ciasta pierścień oraz tyle ścian i dachów, ile chcemy mieć domków. Można też wypiec choinki 3D (złożone dzięki odpowiedniemu nacięciu z dwóch płaskich). Dzisiaj w sklepach bywają specjalne foremki i szablony do zrobienia i domków, i choinek przestrzennych z piernika. Takie konstrukcje łączymy i dekorujemy lukrem. Jest on tu też spoiwem ścian i w ogóle całej konstrukcji.
A jak go zrobić? Dwa białka ubijamy na sztywno  z cukrem pudrem – masa musi być sztywna i bardzo biała. Można ją podzielić na części i dodać barwnik spożywczy, w zależności od tego, jakiego koloru będziecie potrzebować.

_dsc1125_snapseed

Przygotowując te stroiki możecie być i architektką, i budowlańcem, i kucharką jednocześnie. Czyli nadal jedną nogą w remoncie :P.

SMACZNEGO!