Chrusty na czwartek tłusty

Spieszę z przepisem, żebyście jeszcze zdążyły/zdążyli z niego skorzystać. Przy tych faworkach robota jest łatwa, choć nie powiem, że szybka. Ale na dwie patelnie i cztery ręce oraz jeśli kończycie pracę o 16:00 – zdążycie zaprosić gości na 18:30 😉

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu)
  • mąka pszenna – ile się wgniecie, ale mnie wyszło ok. 500 g

 

Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto i zostawiamy na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie wałkujemy je partiami na bardzo cienkie placki, z których wykrawamy wstążki ok. 4 cm szerokości i długie, jak kto lubi ;). Na środku robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec chrusta. No i smażymy na gorącym tłuszczu.  Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

SMACZNEGO!