Dwa w jednym – wyjątkowy sernik z brownie

To ciasto jest przykładem, że czasem dwa w jednym może być lepsze niż każde z dwóch osobno. Nie wiem tylko czy to bardziej sernik z brownie czy brownie z sernikiem. Ale jest ciastem prostym i szybkim do wykonania – niepowtarzalnie smacznym. Jest z nim tylko jeden problem. Jeśli sernik tuczy, jeśli brownie nie jest fit to proponuję lepiej się nie zastanawiać nad kalorycznością i indeksem glikemicznym tego, co powstanie z przepisu poniżej 😉

 

Składniki na część czekoladową:

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • ok. 130 g mąki
  • 3 jajka
  • 200 g gorzkiej czekolady (naprawdę zainwestujcie w tę lepszą – sprawdziłam i jest różnica w jakości ciasta)
  • łyżeczka proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli

 

Składniki na część sernikową:

  • 500 g zmielonego twarogu (ja kupuję wiaderko gotowca w dyskoncie)
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)

Owoce na wierzch – maliny lub jagody, lub borówki, lub jeżyny.

Wykonanie części brownie

Do rondelka wkładamy masło i pokruszoną czekoladę, podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy. Kiedy powstanie gładka masa – odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, do której dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem. Kiedy składniki dobrze się połączą – dodajemy jeszcze mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Brownie gotowe.

Wykonanie części serowej

Po pierwsze należy zmiksować twaróg z miękkim masłem, a później dodawać kolejne składniki sernika. I już (mówiłam, że proste) .

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Proponuję dla tej ilości,  taką o wymiarach ok. 20×30 cm. Najpierw wylewamy masę czekoladową, a na nią – sernikową. Teraz należy wziąć łyżkę i jej drugą stroną (rączką) miejscami wyciągnąć brownie na ser a ser wprowadzić pod czekoladę. Zdjęcie celowo jest ciasta nieupieczonego, żebyście mogły/mogli zobaczyć jak to powinno wyglądać. Na końcu posypujemy owocami. Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni i pieczemy ciasto ok 40-50 minut. Wierzch ciasta musi się zarumienić.

SMACZNEGO!