Na jesienne smutki – jesienne muffinki

Właśnie wyjęłam z piekarnika, są jeszcze ciepłe i pachną pięknie. Ale smakują równie wyśmienicie. Dawno nie było tu żadnych przepisów, więc pora to nadrobić muffinkami z jabłkami.

Składniki:

  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g masła (może być roślinne)
  • półtorej szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • po 1 łyżeczce cynamonu, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
  • dodatkowo można dodać utarte/mielone orzechy

 

Wykonanie:

Dzielimy składniki na część mokrą i suchą (jak to przy muffinach). I tak – dokładnie mieszamy w jednej misce mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon i ewentualnie orzechy. W drugiej roztrzepujemy na gładką masę – roztopione i wystudzone masło, jajka i mleko oraz utarte na grubych oczkach jabłka. Składniki mokre wlewamy do suchych i starannie wszystko łączymy.

Nakładamy do papilotek ciasto – na nieco ponad połowę wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190 stopni. Pieczemy 25 minut. Wychodzi 16 puchatych, jesiennie pachnących muffinek.

 

SMACZNEGO!